Dacă visezi la un câine de apartament echilibrat și simpatic, Shih Tzu poate fi partenerul ideal! Nu este nici prea mic, nici prea mare. Învață ușor lucrurile de bază și nu are nevoie de ore întregi de dresaj sau alergare. Vrei să afli mai multe? Citește articolul nostru și descoperă totul despre această rasă!
A existat o perioadă în care pe stradă se vedeau extrem de mulți Shih Tzu. În ultimii ani însă canișii, metișii „designer” și buldogii francezi au devenit rasele cele mai căutate. Astfel, astăzi este aproape o raritate să găsești un anunț cu un Shih Tzu de vânzare.
Totuși, datorită caracterului său, poate fi recomandat unui public foarte larg. Poate fi câinele ideal pentru începători, familii, iubitori de drumeții și chiar pentru persoane în vârstă. Dar de ce spunem asta? Continuă să citești și vei afla!

Dar cum se numește, de fapt, acest câine?
Câinii Shih Tzu pot fi găsiți pe internet sub o mulțime de denumiri. Probabil ai observat și tu în articol că ne referim la ei în mai multe feluri. Unele denumiri se bazează pe redarea fonetică: sicu dog, szicsu kutya, sicu kutya, sitzu.
Multe denumiri s-au născut doar din greșeli de scriere: shitsu, schitzu, shi zu, shi chu sau, pe scurt, si zu. Există și shiczu, shi cu și lista poate continua. Ideea e că, indiferent de ortografia sau denumirea folosită, vorbim despre același pui adorabil. Dar numele oficial rămâne, desigur, Shih Tzu.
Apropo, poate nu știai, dar cuvântul „Shih Tzu” înseamnă „leu mic”. Drăguț, nu-i așa?
Puiul „sicu”
Să fim sinceri: de obicei femeile se îndrăgostesc primele de aceste mici ghemotoace de vată de zahăr și iau acasă un pui de Shih Tzu. Totuși, chiar și cele mai aspre inimi masculine sunt cucerite în timp record de această superbă bilă de blană cu botic scurt.
Sunt cu adevărat jucăuși, iar cu capul lor rotund și lăbuțele scurte par incredibil de drăgălași… și chiar așa și sunt! Nu sunt dintre cei timizi, însă trebuie acordată atenție unei socializări temeinice în primele luni.
Să îl obișnuim de timpuriu cu călătoriile, cu câini mai mici și mai mari, cu pisicile și, desigur, cu copiii. Cu aceștia din urmă, de regulă, se înfiripă foarte repede o afecțiune puternică. Totuși, pe cei mai mici trebuie să-i lăsăm să se joace cu puiul de Shih Tzu doar sub supraveghere, deoarece este un cățel mai fragil.
Una dintre cele mai importante lucruri în perioada de început este obișnuirea cu toaletarea! Aceasta este, ca să spunem așa, călcâiul lui Ahile al câinilor Shih Tzu. Nu le place prea mult toată „foiala” de câteva ore, așa că trebuie să-i obișnuim din timp.
Folosește recompense mici de antrenament, cum sunt cele pe care le găsești și în oferta Sanadog. La început periază-l doar 1-2 minute, apoi mărește treptat durata.
Imediat ce a primit vaccinurile necesare, programează o sesiune de „baby grooming” la salonul ales. În această etapă doar îl spală, îl usucă și îi scurtează părul din zonele intime pentru igienă. Este important ca patrupedul să asocieze salonul cu o experiență pozitivă. Tot astfel se obișnuiește și cu apa mai ușor! Nu este ideal să ajungă pe mâini profesioniste abia pe la un an.
Și, după cum am menționat, aceste micuțe năzdrăvane adoră să se joace! Mingile de dimensiuni mai mici și plușurile moi sunt preferatele lor.
Temperamentul Shih Tzu adult și caracteristicile rasei
Acești câini sunt în același timp majestuos de eleganți (mulți îi numesc chiar aroganți) și adorabili, de care ai vrea să ai grijă pe loc. Merg cu un aer semeț și se bucură din plin de atenția pe care o primesc.
Este un câine care adoră compania omului și nu suportă să petreacă prea mult timp departe de stăpânul său. Prin urmare, dacă lucrezi ture de 12 ore, aceasta nu este rasa potrivită pentru tine.
Are nevoie de regularitate în viață, dar este, în același timp, o rasă foarte adaptabilă. Nu are nicio problemă dacă, în timpul săptămânii, îl scoți afară doar de trei ori câte 15 minute. Totuși, în weekend oferă-i neapărat o plimbare mai lungă sau o drumeție ușoară – nu însă în arșița verii, pe care o suportă greu.
Rămâne jucăuș chiar și la vârsta adultă, ba chiar și la bătrânețe. Are tendința de a roade sau de a face mici năzbâtii, dar totul rămâne în limite acceptabile, dacă putem spune așa. Adoră, de exemplu, să fure șosetele stăpânului – pentru că au acel miros familiar de „omul lui preferat”. Merită să-i canalizezi energia în plus către jocuri care îi solicită și mintea. De exemplu, turnul strategic Trixie Dog Activity Flower Tower este ideal pentru el.
-
Kong Wubba Kong Wubba Weaves joc de frânghie48,68 lei – 65,36 lei
-
KONG Wubba Finz Pink (S/M)49,86 lei
-
KONG Wubba Finz Albastru (L)55,88 lei
Îi face plăcere să învețe trucuri simple, dar nu te aștepta să devină campion la agility sau la concursuri de obediență. În schimb, va fi cel mai adorabil și vesel câine de familie!
Îi place să doarmă lipit de picioarele sau de partea stăpânului. Totuși, pregătește-te: nu este cel mai plăcut coleg de dormit pentru cei care nu au somn adânc. Asta pentru că majoritatea câinilor Shih Tzu sforăie… unii mai încet, alții însă ca un mini tractor. În astfel de cazuri, mulți decid rapid că locul câinelui este în sufragerie, și nu în dormitor.
Această particularitate legată de botul scurt și nasul turtit poate fi una dintre cauzele sforăitului. În unele cazuri, medicul veterinar poate interveni chirurgical pentru a lărgi nările, dar această soluție nu este întotdeauna posibilă și nu garantează eliminarea completă a sforăitului. Așadar, dacă te trezești și la cel mai mic ciripit de pasăre, Shih Tzu nu este cel mai potrivit coleg de cameră pentru tine.
Boticul scurt, pe lângă dificultățile respiratorii, face ca acești câini să suporte mai greu căldura și să fie mai predispuși la insolație. Pentru lunile de vară, este recomandat să achiziționezi o saltea răcoritoare pentru el. De asemenea, evită drumețiile mai lungi în perioadele caniculare.
Recomandăm cu încredere rasa Shih Tzu chiar și în familii care au deja alți câini sau pisici, pentru că de cele mai multe ori se înțeleg perfect. (și cu alte animale, în general, nu sunt probleme – totul ține de educație) Ai însă grijă ca micul tău câine leu să primească întotdeauna suficientă atenție!
Pentru că, așa cum am menționat deja, acești căței suportă greu lipsa stăpânului. Acest lucru se poate manifesta chiar sub forma anxietății de separare. Pot deveni vocali, pot roade sau distruge lucruri din cauza stresului. În cazuri mai extreme, pot apărea probleme de igienă sau pot refuza mâncarea din „răzbunare”.
Da, ai citit bine. Singurul defect real al acestei rase este încăpățânarea sau spiritul de frondă. Acesta se poate manifesta, de exemplu, prin faptul că e greu de dezvățat de obiceiul de a cerși pe lângă masă. Sau prin refuzul total de a pleca din parc, oricât de mult ai insista. Dar noi credem că aceste mici minusuri sunt absolut acceptabile la un cățel atât de adorabil și adaptabil!
Din cauza tipului de blană și a sensibilității la frig, acești mici iubitori de oameni pot fi ținuți exclusiv în apartament. Blănița lor nu îi protejează suficient de frig. Dar oricum: cine ar putea să lase afară o frumusețe cu ochi de mărgele ca el? Nu-i așa că nici tu?
Și totuși… cum arată mai exact acest cățel? Ți-l prezentăm în următorul scurt capitol!
Aspectul și culorile Shih Tzu-ului
Nu degeaba sunt numiți câini de poală. Conform FCI, câinii Shih Tzu fac parte din categoria câinilor de companie.
Sunt câini de talie mică, cu o greutate medie cuprinsă între 4 și 7 kg. Înălțimea la greabăn este de aproximativ 25–28 cm, deci sunt într-adevăr micuți. Totuși, nu se numără printre cei cu oase fragile.
Raportat la dimensiunea lor, au o structură osoasă robustă – nu sunt la fel de fragili ca un chihuahua sau un caniș toy.
Din cauza formei rotunde a capului și a boticului scurt, mulți dintre ei au dantura ușor strâmbă. Acest lucru îi face mai predispuși la apariția tartrului dentar.
Coada este purtată mereu arcuită peste spate, ceea ce le oferă un aer elegant și mândru.
Au un piept lat în raport cu proporțiile corpului. Din acest motiv, uneori este dificil să găsești o haină potrivită pentru ei – cele care se închid corect pe piept sunt de obicei prea lungi, iar cele care au lungimea potrivită nu se închid în față.
Speranța de viață a unui Shih Tzu
Speranța de viață a unui câine Shih Tzu este de aproximativ 12–16 ani. Din păcate, la bătrânețe pot deveni ușor surzi sau își pot pierde vederea, iar în multe cazuri anxietatea de separare se accentuează odată cu înaintarea în vârstă.
Culorile Shih Tzu
Este greu de enumerat toate culorile acceptate ale acestei rase, deoarece aproape orice nuanță poate apărea la Shih Tzu. Totuși, Shih Tzu-ul complet negru este considerat destul de rar. Cel mai frecvent întâlnim exemplare albe cu pete de diverse culori (crem, maro, gălbui). Varianta alb-negru este deosebit de apreciată de către stăpâni.
Un semn distinctiv al exemplarelor multicolore poate fi așa-numitul „Sărutul lui Buddha”. Acesta este o pată albă pe frunte. Legenda spune că o bandă de hoți l-a atacat pe Buddha, iar cățelul de lângă el s-a transformat într-un leu ca să-l apere. După ce s-a transformat din nou în câine, Buddha l-a sărutat pe frunte, iar urma acelui sărut a rămas sub forma petei albe de pe fruntea Shih Tzu-ului – simbol al curajului.
Blănița lor nu este specială doar prin culoare… În următorul capitol vei afla la ce ne refeream mai exact!
Este Shih Tzu un câine hipoalergenic?
Mulți consideră această rasă ca fiind complet hipoalergenică. Totuși, acest lucru este un mit. Dacă ești foarte sensibil la părul sau mătreața de câine, îți recomandăm mai degrabă rasa Yorkshire Terrier, Bichon sau Caniș.
Câinii Shih Tzu au o blană formată din două straturi și năpârlesc și ei. Totuși, este adevărat că pierd mult mai puțin păr decât media, iar firele căzute rămân prinse în blană. Acestea trebuie îndepărtate prin periere. Din acest motiv, mulți îi includ în categoria raselor hipoalergenice. Pe canapea sau pe haine nu vei găsi aproape deloc păr, dar Shih Tzu nu poate fi considerat 100% hipoalergenic.
-
SullerZ Churpi Căpșună17,42 lei – 27,50 lei
-
SullerZ Churpi Spirulina17,42 lei – 27,50 lei
-
SullerZ Churpi7,44 lei – 44,58 lei
-
SullerZ Fâșii de miel 100 g25,46 lei
-
SullerZ Cuburi de miel 100 g26,22 lei
-
SullerZ Piele de cal 15cm 100g23,30 lei
În caz de alergie ușoară, (mai ales dacă îți speli cățelul relativ des și nu tu te ocupi de perierea lui), este posibil ca Shih Tzu să nu-ți provoace niciun simptom.
Totuși, este recomandat să petreci câteva ore, ca test, la un crescător sau alături de cineva care are deja un Shih Tzu. Ar fi o mare durere sufletească să fii nevoit să dai puiul spre adopție la doar câteva săptămâni după ce a ajuns la tine.
+1 curiozitate marca Petfusion: în ultimii ani au devenit extrem de populare metișii „designer” care au un părinte caniș. Amestecurile dintre Shih Tzu și caniș poartă denumirea de Shih-poo.
Prețul unui Shih Tzu
Așa cum am menționat deja la începutul articolului, în ultimii ani rasa Shih Tzu nu s-a aflat printre cele mai populare. Ceea ce, de fapt, este un lucru benefic pentru sănătatea rasei, deoarece mai puțini „multiplicatori” se ocupă cu reproducerea Shih Tzu. Totuși, cum media unei fătări este de doar 2–4 pui, un Shih Tzu de la crescător ajunge să aibă un preț mai ridicat.
Dacă un pui de Shih Tzu este disponibil într-un canis de încredere, prețul său va fi de aproximativ 3600–4800 Lei.
Nu te lăsa păcălit de crescătorii de ocazie! Nu există așa ceva ca „Shih Tzu mini de vânzare”, „Shih Tzu pitic” sau „canisă de Shih Tzu mini”. Este vorba doar de exemplare mai mici dintr-un cuib, pe care încearcă să ți le vândă la un preț și mai mare.
Dacă nu ai bugetul necesar pentru a cumpăra de la un crescător serios, caută organizații de protecție a animalelor specializate în câini de talie mică. La ei este posibil să găsești un Shih Tzu disponibil pentru adopție gratuită. Desigur, și aici va exista o taxă de adopție, dar va fi mult mai mică decât prețul de achiziție de la un crescător. Iar în plus, vei salva viața unui cățeluș recunoscător!
Îngrijirea Shih Tzu-ului
Înainte să te arunci imediat asupra anunțurilor de genul „Shih Tzu de vânzare” sau „pui sicu disponibili”, doar pentru că te-ai îndrăgostit de această rasă, trebuie să mai iei în calcul un aspect important. Este vorba despre îngrijirea blănii sale. Pentru că rasa Shih Tzu este considerată una cu un nivel foarte ridicat de întreținere.
Și la ce ne referim mai exact?
- trebuie să-i ștergi ochii zilnic, deoarece sunt predispuși la scurgeri oculare și secreții
- dacă are blana lungă, va trebui să-i speli zilnic lăbuțele, uneori chiar și zona fundulețului
- dacă îi lași blana lungă, va trebui să înveți să-i prinzi părul în moț (ciucure)
- de două ori pe săptămână trebuie periat temeinic și curățate urechile
- la fiecare 4–6 săptămâni are nevoie de toaletare profesională – ceea ce presupune costuri suplimentare
Pentru curățarea ochilor, îți recomandăm soluția naturală pentru conturul ochilor de la Lila Loves It. Pentru spălarea acasă, folosește un șampon sau balsam potrivit pentru utilizare frecventă, cu ingrediente de calitate – precum cele din gama Sheila.
Când vine vorba de periaj, vei avea nevoie neapărat de o perie de descurcat. Un exemplu foarte bun este peria de descurcat de la Camon, ideală pentru pieptănarea blănii.
Costul unei ședințe la salonul canin variază în funcție de mai mulți factori: dacă vrei tuns scurt, lung sau poate tunsoarea asiatică aflată acum la modă. De asemenea, contează dacă groomerul lucrează într-un oraș mare sau într-o localitate mai mică. În medie, așteaptă-te la un preț între 100 – 180 Lei pentru o ședință de grooming.
În următoarea parte îți prezentăm ce boli pot afecta această rasă și la ce trebuie să fii pregătit dacă visezi la un astfel de cățel vesel în viața ta.
Boli specifice rasei Shih Tzu
La fel ca în cazul majorității raselor, și la câinii Shih Tzu pot apărea anumite probleme de sănătate.
În cele ce urmează, vom trece pe scurt în revistă la ce afecțiuni ar trebui să te aștepți, eventual:
- boala ochiului uscat
- alergii
- pierdere timpurie a dinților, tartru
- probleme articulare
- îngustarea traheei
- displazie
- supraponderalitate
- afecțiuni ale tiroidei
- hernie de disc
- boala Cushing
- predispoziție la diaree
- cataractă și glaucom
- luxație de rotulă
- insolație
- strabism
- probleme cardiace
- șunt portosistemic (afecțiune hepatică)
Deși lista este destul de lungă, tu însuți poți face multe pentru ca adorabila ta ghemotoacă să rămână sănătoasă mulți ani la rând. În primul rând, achiziționează noul membru al familiei doar de la un crescător responsabil, care a testat părinții pentru bolile genetice moștenibile. În al doilea rând, ca stăpân grijuliu, oferă-i o alimentație de calitate și completează-i dieta cu diverse suplimente nutritive.
Și totuși… ce ar trebui să ajungă în acel burtică dulce? Răspunsul îl vei găsi în următorul capitol, unde îți prezentăm recomandările Petfusion!
Ce ar trebui să mănânce un Shih Tzu? Hrănirea corectă a rasei Shih Tzu
Ai grijă ca hrana aleasă să aibă boabe suficient de mici, astfel încât cățelul tău să nu aibă dificultăți în a le mesteca și înghiți. Totuși, pentru a-i satisface nevoia naturală de a roade, oferă-i gustări speciale precum brânza churpi, de exemplu.
Puii trebuie hrăniți de cel puțin 3 ori pe zi, iar Shih Tzu-ul adult de două ori zilnic. Astfel îi poți asigura cantitatea optimă de nutrienți fără a-i suprasolicita stomacul dintr-o singură masă.
Majoritatea hranelor de calitate inferioară conțin carne de pui. Însă mulți Shih Tzu sunt predispuși la alergii la pui sau cereale. De aceea, din hrana de clasă medie și superioară am selectat pentru recomandările noastre doar sortimente hipoalergenice. Hrănirea rasei Shih Tzu poate fi adesea o provocare, pentru că sunt cunoscuți ca fiind destul de mofturoși.
Și acum să trecem la hrănirea recomandată!
Hrană recomandată pentru pui de Shih Tzu
economic: Gemon Mini Puppy & Junior cu pui și orez – un produs de calitate tip crescător, la un preț accesibil
premium: Panzi FitActive Next Puppy – complet hipoalergenic, cu boabe mici, perfect pentru Shih Tzu
cea mai bună alegere: Monge Puppy Hipoalergenic cu miel, orez și cartofi – formulă special creată pentru căței de talie mică, hrană de calitate superioară
Pentru Shih Tzu adulți
buget-friendly: Panzi FitActive Everyday Small cu vită și măr – un produs românesc accesibil și o alegere bună pentru uz zilnic
gamă medie: Happy Dog Mini Ireland cu iepure și somon – o hrană gustoasă care cu siguranță îi va plăcea companionului tău
super premium: Brit Care Mini Hair & Skin cu pește – complet fără pui și cereale, plin de ingrediente care susțin sănătatea blănii și a pielii
Pentru Shih Tzu seniori / supraponderali
alegere premium: Happy Dog Supreme Mini Toscana cu rață – conține un nivel redus de grăsimi, dar gustul său delicios îl va cuceri pe cățelul tău de la prima înghițitură
calitate excelentă: N&D Quinoa cu rață, broccoli și sparanghel – hrană italiană premium special formulată pentru câinii de talie mică, în vârstă sau sterilizați
Pe lângă hrana uscată, merită să-i oferi și o cură periodică cu ulei de somon, pentru menținerea sănătății blănii. De asemenea, nu uita de protecția articulațiilor! Se recomandă cel puțin 1, dar ideal 2 cure pe an. Îți recomandăm cu încredere Aniflexi HA Mini tablete!
Dar de unde a apărut în viața noastră câinele Shih Tzu? Hai să urmeze o mică lecție de istorie!
Istoria acestei rase nu este una clar documentată – există mai multe teorii privind originile sale. Cert este însă că vorbim despre o rasă cu adevărat străveche. Shih Tzu-ul așa cum îl cunoaștem astăzi provine din Tibet. Aceste căței erau considerați adevărate „produse de lux” și erau oferiți drept cadouri familiilor imperiale chineze de către călugării tibetani, între secolele XIV și XVI.
Când numărul lor a început să scadă, au fost introduse în programul de reproducere exemplare din rasele Pekingese și Mops, pentru a îmbunătăți fondul genetic.
Sursă
La începutul secolului al XX-lea, rasa a început să câștige popularitate mai întâi în Europa, apoi și în America. În contrast, în țara lor de origine – în China și Tibet – aproape că a dispărut, fiind considerați „câini inutili” și oprindu-se aproape complet creșterea lor.
Concluzia: Ți se potrivește un Shih Tzu?
Probabil ai observat din articolul nostru că Shih Tzu, această rasă de origine chineză, nu este un câine greu de gestionat. Totuși, înainte să te apuci să cauți anunțuri cu „Shih Tzu de vânzare”, aruncă o privire pe lista noastră de verificare ca să vezi dacă această rasă chiar ți se potrivește.
- ai timp pentru mișcare zilnică și în weekenduri plănuiești plimbări mai lungi cu el
- poți organiza programul astfel încât să nu rămână singur mai mult de 8 ore pe zi
- îți face plăcere să-l perii des și să-i îngrijești blănița
- ești conștient că va trebui să-l duci frecvent la salon și că asta implică cheltuieli suplimentare
- poți să-i oferi hrană de calitate și suplimente alimentare adecvate
- vrei să-l ții exclusiv în casă
- nu te aștepți să fie un paznic serios, pentru că este o rasă prietenoasă
Dacă majoritatea răspunsurilor tale sunt DA, atunci nu avem niciun dubiu: Shih Tzu este rasa potrivită pentru tine!